Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

Κρίση ή... διάκριση


Συνήθως οι προσκολλήσεις δεν ανιχνεύονται με την πρώτη ματιά,  δηλαδή τον πόνο & το βάρος που νιώθουμε δεν το συνδέουμε άμεσα με αυτές... Όλα καλά μέχρι να σηκωθούμε από την καρέκλα όπως ο κύριος της διπλανής εικόνας... Τότε μπορεί να μας πιάσει... 'κρίση'

Όπως πολλά άλλα ελαττώματα της ψυχής έτσι και η προσκόλληση δεν ανιχνεύεται εύκολα γιατί περνάει δίχως ενεργοποίηση του συναγερμού από τον έλεγχο της  συνείδησής μας.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι "όλα καλά"... αλλά απλά το 'μηχάνημα' ελέγχου έχει χάσει την ικανότητά του να εντοπίζει.
Στο διαλογισμό της Ράτζα Γιόγκα αυτή η αίσθηση του 'όλα καλά' ενώ η πραγματικότητα είναι άλλη ονομάζεται Maya που σημαίνει αυταπάτη στην Ινδική παράδοση. Το 'μηχάνημα ελέγχου' ονομάζεται διάνοια και είναι η λειτουργία της ψυχής όταν συνειδητοποιεί, κατανοεί, ανιχνεύει ως φωνή συνείδησης, διακρίνει και παίρνει τη σοφή απόφαση με φυσικότητα.
Όταν η συνείδησή μου έχει προσβληθεί βλέπω το λάθος για σωστό και απολαμβάνω την αυτοκαταστροφή μου... τον εγωισμό τον νιώθω για αυτοσεβασμό, την κριτική ως ευφυΐα και τη λύπηση των άλλων ως ενδιαφέρον και αγάπη. Βλέπω αυτούς που με 'χουν ανάγκη ότι με αγαπούν και όλους αυτούς που νομίζω ότι αγαπώ στα αλήθεια ούτε καν τους σέβομαι: σπάνια σκέφτομαι το αληθινό τους όφελος... Τότε μια 'κρίση' με περιμένει...
Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής κ οι 'φυσιολογικές' συνήθειες της εποχής μας είναι το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη αδυναμίας της διάνοιας. Όταν η διάνοια της ψυχής προσβληθεί η ψυχή δεν 'βλέπει' το αληθινό όφελος και γεμίζει αλαζονεία-εγωισμό: η πιο σοβαρή ασθένεια της ψυχής, που την κάνει καταθλιπτική και ευερέθιστη στα:
  • 'μαθήματα της ζωής' που τα βλέπει ως 'ατυχίες' ή 'προβλήματα'
    & τους
  • 'κρυμμένους δασκάλους' που τους βλέπει ως 'εχθρούς' ή 'κακοπροαίρετους' ή 'ανθρώπους με κακό μάτι'...

Αλλά και προβλήματα ή κακοπροαίρετοι να είναι όπως λέω, η δική μου εσωτερική στάση ποια είναι;
  • Αν ένας κακοπροαίρετος αναδύει άσχημα συναισθήματα και σκληρότητα, επειδή αυτά έχω μέσα μου: είναι τα αποτελέσματα της δικής μου πορείας στη ζωή... είναι η συναισθηματική μου σοδειά... μέχρι στιγμής.
    Επίσης ... 
  • ένα πρόβλημα ή κρίση αναδύει συναισθήματα απαισιοδοξίας και παραίτησης... αν δεν μου αρέσει αυτό που αισθάνομαι, ας μην κάνω την 'εύκολη' σκέψη: 'εκείνοι φταίνε' ή 'είναι δύσκολο' ή 'κανείς δεν με βοηθά'.
Τέτοιες 'κλειδωμένες' σκέψεις και συναισθήματα λειτουργούν σαν δόγματα που στεγνώνουν τον ενθουσιασμό μας για αυτοβελτίωση και ολοκλήρωση...        

"Σώπα, σώπα... όλα θα πάνε καλά"

Όταν η διάνοιά μου ξαναδυναμώσει και αναρρώσει από την αλαζονεία και τον εγωισμό θα αρχίσω να αναγνωρίζω ευκαιρίες ανάπτυξης και όχι εμπόδια και 'κακούς' ανθρώπους.

Αυτό ακριβώς κάνει η εξάσκηση του διαλογισμού ή πιο συγκεκριμένα η εξάσκηση της συνειδητότητας ψυχής:

Στην καραντίνα της σιωπής επανασυνδέομαι με την αληθινή μου κατάσταση συνειδητότητας: την αντίληψη ότι είμαι ένα αιώνιο , γαλήνιο, φωτεινό ον καλοσύνης & δύναμης. Όπως και να κατάντησα τον χαρακτήρα μου είμαι εδώ παρών να διορθώσω, βελτιώσω και γιατί όχι να μεταμορφώσω!

Αν κοιτάζω από την πλευρά της εσωτερικής μου ομορφιάς θα κατανοήσω τι πάει να πει μεταμόρφωση, καθαρισμός, ελευθέρωση από τον παλιό χαρακτήρα που νόμιζα ότι είμαι... αν κοιτάζω από την πλευρά του παλιού χαρακτήρα και αρχίσω να εκλογικεύω και δικαιολογώ τις παλιές μου συμπεριφορές και συναισθήματα φοβάμαι πως... θα πρέπει να συγκατοικήσω για πολύ καιρό ακόμη με τα εμπόδια και τα προβλήματά μου...  


Αυτή την εσωτερική προοπτική από την φωτεινή μου πλευρά, από το φρέσκο και αιώνιο μέσα μου με γεμίζει κατανόηση και έτσι υπομονή και επιμονή να συνεχίσω με όρεξη και ενθουσιασμό την αλλαγή μου !

Νιώθω να κερδίζω χαμένα εδάφη και να ξαναβρίσκω τον χαμένο μου εαυτό... και έτσι είναι


Στο φως αυτό θα νιώσω εύκολα την ευεργετική επίδραση της ζωής και των δρώμενων γύρω μου. Σαν ένα παιγνίδι που αλληλεπιδρά με τις δικές μου αλλαγές και μαθαίνω μέσα από αυτό πολλά για τον αληθινό εαυτό και τις δυνατότητές του.

Επίσης στο φως αυτό της ύπαρξής μου πετώ πολύ κοντά στο Θεϊκό, την υπέρτατη ύπαρξη. Είναι αυτόματη η σύνδεση αυτή (Yoga ή ενθύμηση) όταν στη σιωπή βυθίζομαι αρχικά στο φως του αληθινού μου εαυτού. Η σύνδεση με το Αιώνιο Φίλο μου και τους υπόλοιπους γύρω μου φαίνεται πλέον πιο εύκολο από ότι νόμιζα...