Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

Η βάση της επιτυχίας


Το να χρησιμοποιώ κάθε στιγμή, κάθε σκέψη και κάθε ανάσα μου με αξιόλογο τρόπο είναι η βάση της επιτυχίας.
- "Ναι μα τί είναι αξιόλογος τρόπος; Για τον καθένα μας είναι διαφορετικός..." λέει ο νους

- "...Όχι ακριβώς", απαντά η διάνοια, "Στην εσωτερική σιωπή, αρχίζοντας να συντονίζεσαι με την αληθινή σου φύση, αναγνωρίζεις σταδιακά με φυσικό τρόπο τί είναι αξιόλογο και τί είναι περιττό..."

- "Και 'γω αυτό δεν είπα... Ο καθένας συντονίζεται με τη δική του αλήθεια..." απαντά ο νους.

- "Γλυκέ και έξυπνε νου... στο βάθος μας όλες οι ψυχές είμαστε ίδιες..." απαντά η διάνοια
Εξάσκηση για την επιτυχία (κάνετε κλικ εδώ για να την κατεβάσετε)
Η βάση ενός επιτυχημένου γλυκού είναι τα αγνά υλικά του. Επιτυχημένο δεν είναι μόνο κάτι νόστιμο αλλά και κάτι υγιές και βαθιά δυναμωτικό. Με τον ίδιο τρόπο μια επιτυχημένη ψυχή είναι εκείνη που περιέχει αγνά στοιχεία : αγνές σκέψεις και αγνά αισθήματα
- Από πού να ξεκινήσω ; !

- Ας αρχίσουμε από κάτι "απλό"...τις σκέψεις.

- Απλό το λες εσύ αυτό; ! Χρειάζεται ένας γαλήνιος και συγκεντρωμένος νους...!

- Χμ... αυτό δεν είναι η προϋπόθεση... αυτό θα είναι το αποτέλεσμα.... ένας αθλητής δεν ξεκινά ως πρωταθλητής αλλά γίνεται... Οι κινήσεις του δεν είναι ακριβείς στην αρχή, ούτε το σώμα του τον βοηθά γιατί έχει συνηθίσει αλλιώς. Στη σιωπή και την ηρεμία εξασκεί επαναληπτικά τις σωστές κινήσεις με το σωστό τρόπο και σταδιακά το σώμα του ακολουθεί αυτόματα τον δρόμο για την επιτυχία... Στην αρχή η σωστή κίνηση αποτελεί το εσωτερικό του όραμα το οποίο σταδιακά εμφανίζεται και στη φυσική διάσταση...

Παρατήρησε μέσα στη μέρα σου τον τρόπο που χρησιμοποιείς το νου σου. Ο τρόπος που θέτουμε το νου μας μπροστά σε μια κατάσταση λέγεται 'στάση'. Ονομάζεται αλλιώς και 'νοοτροπία'. Ο νους είναι 'φτιαγμένος' για εποικοδομητικές σκέψεις , σκέψεις που οδηγούν στην ευτυχία - οποιαδήποτε άλλη χρήση του είναι κακομεταχείριση και οδηγεί στη θλίψη.

α. Παρατήρησε αποστασιοποιημένα τη στάση του νου σου μέσα στη μέρα.
Τί είδος στάση έχω μέσα στη μέρα μου: αρνητική, θετική, κριτική στάση.

β. Επειδή όμως ο η στάση μας είναι κάτι πολύ λεπτεπίλεπτο και μπορεί πολύ εύκολα να την  μπερδέψουμε με τα 'πιστεύω' ή τις 'ιδέες' μας, μπορούμε να την κρίνουμε από τα παρακάτω 4 αποτελέσματα:

ποιότητα των παραγόμενων σκέψεων
Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να πιστεύει στην αδελφοσύνη και την ισότητα ή να ευδαιμονεί με την ιδέα της ισότητας-δικαιοσύνης και να τραγουδά, γράφει ποιήματα ή να προσέυχεται γι' αυτή αλλά κάθε φορά που βλέπει τη διευθύντρια στη δουλειά του σκέφτεται "Απορώ! Πώς είναι δυνατόν μια γυναίκα να διευθύνει....θα ήταν καλύτερο να μαγειρεύει..."

ποιότητα των παραγόμενων συναισθημάτων
Μια τέτοια σκέψη όπως η παραπάνω δημιουργεί μια πίκρα στην καρδιά και ένα στέγνωμα του ενθουσιασμού.

ποιότητα των παραγόμενων λέξεων
...οι λέξεις ακολουθούν. Τα άσχημα συναισθήματα θα αναζητήσουν εξωτερική παρέα για να στηριχθούν γιατί είναι αδύναμα εκ φύσεως: "άς πω ένα ανέκδοτο για την διευθύντρια με τους συναδέλφους μου... ας την κουτσομπολέψω..."

ποιότητα των παραγόμενων πράξεων
Όπου δεν υπάρχει ενθουσιασμός και όπου η καρδιά είναι πικρή, τα χέρια μου 'βαραίνουν' και η παραγωγικότητά μου πέφτει. Κάνω λάθη, οι πράξεις μου δεν έχουν νόημα και έτσι δεν με γεμίζουν.

β1. Έτσι, ποια είναι η ποιότητα των σκέψεών μου κατά τη διάρκεια της μέρας μου;

β2. Παρατήρησε τη σχέση της στάσης με τα παραγόμενα συναισθήματα μέσα σου.
Τί αισθάνεσαι όταν επιλέγεις μια αρνητική, θετική, κριτική στάση;

β3. Παρατήρησε την ποιότητα των λέξεών σου: Πολλές φορές πικρόχολα σχόλια ή 'αληθινές κουβέντες' κρύβονται πίσω από ένα 'πλάκα κάνω' ή 'δεν το εννοούσα τελικά έτσι'. Πόσες φορές δεν μιλώ ξεκάθαρα ή πόσες φορές 'χτυπώ΄ τον άλλον με την 'αλήθεια'; Ο άλλος φεύγει μετά από την επικοινωνία πρόθυμος να αλλάξει ή εξαντλημένος; Φεύγει έχοντας συντονιστεί με κάτι αληθινό ή έχασε απλά το χρόνο του;

β4. Παρατήρησε την ποσότητα των πράξεων σου σε αντιστοιχία με την ποσότητα των σκέψεών σου. Βέβαια παραγωγικότητα δεν σημαίνει κατ' ανάγκη δημιουργικότητα αλλά μήπως εν τέλει σκέφτομαι πιο πολύ από ότι παράγω.
Βιαστικές κινήσεις οδηγούν σε πολλές κινήσεις.
Παρατήρησε τον κώδικα του σώματός σου: τί μηνύματα στέλνεις μέσα από αυτό. Αμηχανία, εγωισμό, γαλήνη, πληρότητα, κενότητα, απόγνωση, εξάρτηση, ελευθερία, άνεση, εσωτερική δύναμη, επιβολή.
______________________________________
Επεξήγηση στάσεων:

αρνητική: Η αδράνεια και απορρόφησή μου σε κάτι αρνητικό που μου συμβαίνει.
Μπορεί να παρατηρώ ότι κάτι είναι αρνητικό από μια θετική τοποθέτηση αλλά όταν απορροφώμαι σημαίνει ότι διατηρώ ήδη μια αρνητική τοποθέτηση. (προ-κατάληψη)

θετική:
Η ικανότητα να αντλώ πνευματικό όφελος (επιτυχία) οπουδήποτε και οποτεδήποτε βασισμένος στην επίγνωση μιας πνευματικής αλήθειας π.χ. ότι είμαι μια αιώνια πνευματική ύπαρξη. Δεν είναι η αφελής στάση του 'όλα για καλό' ή 'όλα είναι θετικά και τίποτε κακό' ή 'έχει ο Θεός' αλλά η εσωτερική εγρήγορση να μεταμορφώσω κάτι αρνητικό σε θετικό: δηλαδή να μειώσω δραστικά τις επιπτώσεις κάποιου αρνητικού ή να αντλήσω ένα χρήσιμο μάθημα μέσα από το αρνητικό αν δεν μπορώ να μειώσω τις επιπτώσεις του.

κριτική: Η αδράνεια και απορρόφησή μου στα αρνητικά των άλλων γιατί δεν αντέχω πλέον την αρνητικότητά μου.