Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Ο σπόρος


Όταν ο σπόρος της πνευματικότητας αληθινά ανθίσει μέσα μου, τότε η πνευματική ευωδιά θα αγγίξει τους άλλους, χωρίς καμιά προσπάθεια. Αν η πνευματικότητα είναι μόνο μια ιδέα για μένα και όχι η πραγματικότητα, τότε ο σπόρος δεν θα μπορεί να ανθίσει μέσα μου όσο και να προσπαθώ.
- "Μα η πνευματικότητα δεν είναι κάτι θεωρητικό;"  λέει ο νους

- "...Έχεις απόλυτο δίκιο νου" απαντά η διάνοια και ο νους ηρεμεί γιατί άκουσε την μαγική φράση που τον ευχαριστεί ιδιαίτερα (...να έχει δίκιο). "Η πνευματικότητα είναι κάτι θεωρητικό και όταν την βάλεις στην πράξη, γίνεται κάτι πολύ πρακτικό και σου χαρίζει αυθεντική ευτυχία και αυτοσεβασμό. Στην πραγματικότητα δεν είναι η πνευματικότητα που είναι θεωρητική αλλά ο νους των ανθρώπων που απλά τη διαβάζουν και δεν την εφαρμόζουν... ή απλά την περιμένουν από κάποιον άλλον πρώτα."- "Μα πώς μπαίνει σε πράξη;"... ρωτά επίμονα ο νους που ψάχνει ηρεμία στις αποδείξεις .

- "Γλυκέ μου φίλε, νου... ανήσυχε και αναζητητή... ξέρω ότι χρειάζεσαι παραδείγματα για να καταλάβεις κάτι... ξέρω ότι θέλεις κάτι πρακτικό... γιατί δεν πειραματίζεσαι λίγο να δείς από μόνος σου... Για παράδειγμα γιατί δεν προσπαθείς αντί να ρωτάς και να αναζητάς άσκοπα να συγκεντρωθείς εσωτερικά σε μια αρετή και να την εφαρμόσεις στην πράξη για μια μέρα: πχ. ανιδιοτελής προσφορά, η αγάπη του να δίνεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Μετά την άλλη μέρα εστιάσου μέσα σου σε μια άλλη αρετή (πχ. αποστασιοποίηση) και εξέφρασέ την μέσα από τις πράξεις σου: πώς κοιτάς, πώς νιώθεις, πώς κινείσαι, πώς συνομιλείς, πώς επικοινωνείς με όλα και όλους γύρω σου..."

-"Άρα γι' αυτό λένε από παλιά : κοντά στο νου και η γνώση ε;" λέει ο νους σε μια στιγμή φώτισης....
Σε λίγο όμως κάνει και πάλι 'πίσω' (συνήθειες βλέπετε..) και ρωτά: "Και τί θα γίνει μ' αυτό πρακτικά , πάλι δεν καταλαβαίνω; Οι άλλοι θα αλλάξουν; Δεν θα αλλάξουν...!"... και ξανακλείνεται στο παράπονο και τις ανησυχίες του...

-"Κάν'το εσύ πρώτος, βάλε το σπόρο, και θα δούνε την αληθινή σου ικανοποίηση οι άλλοι που περιμένουν αποδείξείς πρακτικές και θα πειστούν να αλλάξουν..."... απαντά η διάνοια με αγάπη ενθαρρύνοντας τον νου που έχει μια κάποια ανασφάλεια στις πρωτοβουλίες και τα καινούργια 'άγνωστα' ξεκινήματα...

 - "Ωραία τότε! Μ' αρέσουν άλλωστε οι ασκήσεις και τα πειράματα με τους σπόρους, έχουν περιπέτεια...! Σ' ευχαριστώ διάνοια, είσαι πολύ σοφή και υπομονετική δασκάλα!"