Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Αναλαφρότητα

"Συνειδητοποίησε τα προβλήματά σου ως ένα παιγνίδι και έτσι προχώρα με αναλαφρότητα"
ένας καλός σου φίλος
Παρατήρηση
Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τα προβλήματα κάτι που πρέπει να ξεφορτωθούν άμεσα... Συνήθως αποφεύγουμε την 'προβληματική' κατάσταση ή τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτή και ευχόμαστε δυνατά μέσα μας και καμιά φορά 'από έξω μας' : "μακάρι να μην υπήρχε όλο αυτό!". Μόλις η κατάσταση υποχωρεί νιώθουμε εξαντλημένοι και βαρείς.

Λύση
Αν κοιτάξω το 'πρόβλημα' ως ένα παιγνίδι θα μπορέσω να μεταφέρω την εστίασή μου εκεί που ανήκει... μέσα μου: "ποιος είναι ο δικός μου ρόλος; πόσο ποιοτικά παίζω;". Η επιστροφή της εστίασης στη φυσική της θέση προκαλεί μια θετική εσωτερική ροή επειδή κάθε τι φυσικό χαρίζει ευτυχία. Η εστίασή μας στο παιγνίδι σαν να ήταν πρόβλημα προκαλεί αρνητική εσωτερική ροή επειδή μια τέτοια οπτική είναι αφύσικη, μη αληθινή.

Δεν υπάρχουν προβλήματα και λύσεις αλλά προβληματική εσωτερική στάση, εσωτερική τοποθέτηση απέναντι σε καταστάσεις.
Δεν είναι τυχαίο που οι πιο ικανοποιημένοι παίκτες δεν εστιάζουν στο αποτέλεσμα ενός παιγνιδιού αλλά στον καλύτερό τους εαυτό και στην ποιότητα της εμπειρίας που το παιγνίδι χαρίζει.
Και η ποιότητα που λαμβάνεις είναι η ποιότητα που εισάγεις στο παιγνίδι. Εισάγεις προσκόλληση και προσδοκίες-επιθυμίες λαμβάνεις πόνο, απογοήτευση και εξάντληση, εισάγεις τον καλύτερό σου εαυτό λαμβάνεις ικανοποίηση και αναλαφρότητα.      

Ερώτηση προς στοχασμό
Στρέψου προς τα μέσα και νιώσε το βάρος του σώματός σου όταν είσαι χαρούμενος και όταν είσαι λυπημένος. Παρατηρείς διαφορά;

Άσκηση
Την επόμενη φορά που θα ακούσετε τον νου να λέει "....έχουμε πρόβλημα....." στραφείτε προς τα μέσα για λίγα δευτερόλεπτα και εστιαστείτε σε μια ικανότητά σας, σε μια ιδιαιτερότητά σας, αρετή ή εσωτερική δύναμη. Εισάγετέ την στην κατάσταση. Βιώστε την, προσφέρετε τον καλύτερό σας εαυτό μέσα από αυτή την αρετή. Πείτε ευχαριστώ στο εαυτό σας ανεξαρτήτως αποτελέσματος γιατί έχετε ήδη πετύχει...