Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

Ασκήσεις 'μυικής' ενδυνάμωσης


Δίχως ένα ισχυρό μυικό σύστημα επιβαρύνεται το σκελετικό μας σύστημα. Και επειδή το μυικό δεν μπορεί να παραλάβει συγκεκριμένες δυνάμεις και κραδασμούς οδηγούμαστε στην κόπωση και τον τραυματισμό. Το ίδιο ισχύει και με μας που κατοικούμε σε αυτό το σώμα:
Δηλαδή έχουμε ένα μυικό σύστημα δυνάμεων και αρετών το οποίο αν είναι ατροφικό ή πολύ 'χαλαρό' δεν μπορεί να παραλάβει τους εξωτερικούς κραδασμούς και εντάσεις με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κόπωση και τραυματισμούς του 'σκελετού' μας: της συνειδητότητάς μας.
Η φύση της συνειδητότητας είναι η αλληλεπίδραση και δεν μπορεί να παραμείνει ανεπηρέαστη από την εξωτερική πραγματικότητα αν δεν προστατεύεται από ένα καλό 'μυικό σύστημα' δυνάμεων. Την ικανότητα της ανεπηρέαστης αλληλεπίδρασης με το φυσικό σύμπαν τη διαθέτει μόνο η υπέρτατη πηγή συνειδητότητας επειδή διαθέτει αμείωτη εσωτερική δύναμη λόγω του ρόλου της: διατήρηση της λειτουργικότητας του σύμπαντος... είναι ο αιώνιος εξυπηρετητής του (server)...
Ας δούμε όμως τις κύριες μυικές ομάδες της ψυχής...
Η ανατομία της ψυχής


Ο Μυς της Αποστασιοποίησης
Κυρίαρχη μυική ομάδα που συμμετέχει σε όλες μας τις εσωτερικές κινήσεις. Ο πιο χαλαρωμένος μυς στις μέρες μας που έχει να κάνει με τα 'φρένα' μας... Γι' αυτό και τα έντονα κρούσματα εξωτερικής αλλά και εσωτερικής βίας. Εξωτερικής με τη μορφή ξεσπάσματος προς όλους 'εκεί έξω που φταίνε' ή 'όλους εκεί έξω που πρέπει να είναι ΤΟΣΟ ευσυνείδητοι όπως ΕΓΩ' και εσωτερικής με τη μορφή ξέφρενων σκέψεων και συναισθημάτων όπως φοβία, ενοχή, ανησυχία και απελπισία.

Ο Μυς της Διάκρισης
Άλλος ένας ιδιαίτερα ατροφικός μυς στις μέρες μας. Εξαιτίας της ατροφίας κάνουν την εμφάνισή τους η 'μυωπία', η 'πρεσβυωπία' και άλλες παθήσεις του 'εσωτερικού μας ματιού'. Οι καταστάσεις φαίνονται πολύ θολές ή τεράστιες, μελλοντικές υποθέσεις ή του μακρινού παρελθόντος φαίνονται πολύ κοντύτερα από ότι είναι στην πραγματικότητα. Επίσης συναισθήματα όπως η λύπηση, η νοσταλγία και ο θαυμασμός συγχέονται με την ευσπλαχνία, την τρυφερότητα ή τον σεβασμό, η διέγερση και εκτόνωση με την ευτυχία και την ελευθερία.
Η χαλάρωση του μυ αυτού κάνει επίσης βίαιες συνήθειες να φαίνονται ως 'φυσιολογικές' ή κοινωνικά αποδεκτές και μας προκαλεί οφθαλμαπάτες που μας ρίχνουν διαρκώς στο εσωτερικό κενό...  

Ο Μυς της Αποφασιστικότητας
Ένας μυς σε δύσκολο σημείο που δύσκολα μπορεί να γυμναστεί. Μπορεί εύκολα να επικαλυφθεί από το μυ της διάκρισης και να παραμείνει ατροφικός. Δηλαδή μπορεί να συνειδητοποιούμε τί ακριβώς συμβαίνει ή τί ακριβώς είναι απαραίτητο αλλά να μην παίρνουμε την τελική απόφαση. Η ατροφικότητα της αποφασιστικότητας προκαλεί αστάθεια επιλογών και έντονες ζάλες αμφιβολίας. Αυτό οδηγεί σε εξάντληση του ενθουσιασμού, της εμπιστοσύνης μας στη ροή της ζωής και σε απώλεια αυτοσεβασμού.

Πώς να τους δυναμώσω;
Όλοι οι μύες αυτοί είναι εσωτερικοί... μπορούν να ασκηθούν μόνο με ένα πρόγραμμα εσωτερικής εξάσκησης.

Πού χρόνος για τέτοια...
Σίγουρα χρόνος δεν υπάρχει... άρα μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν! Η πιο ωραία γυμναστική είναι αυτή που μπορούμε να ενσωματώσουμε μέσα στις καθημερινές μας κινήσεις και δραστηριότητα. 

Σετ επαναλήψεων traffic-control για το μυ της αποστασιοποίησης
1. Παίρνω μια αναπνοή
2. Παρατηρώ τί νιώθω, τι σκέφτομαι δίχως να κρίνω ή να 'βαραίνω' με σχολιασμούς
3. Εστιάζομαι πίσω από τις επαναλαμβανόμενες σκέψεις, συναισθήματα, γνώμες, συμπεράσματα... Δεν τα αποφεύγω... απλώς με ενδιαφέρον για ουσιαστικό ξεκαθάρισμα εστιάζομαι στο διάστημα που βρίσκεται μόνιμα πίσω από τη ροή τους... στο εσωτερικό διάστημα της ύπαρξής μου ως ένα γαλήνιο πνευματικό όν... εστιάζομαι στην ποιότητα της ουδετερότητας και ψυχραιμίας...

Σετ επαναλήψεων για το μυ της διάκρισης
1. Ειλικρίνεια με τον εαυτό
2. Ταπεινότητα
3. Εμπιστοσύνη στην δύναμη της καλοσύνης
4. Σύνδεση με την Θεϊκή Πηγή.
Η δύναμη της διάκρισης έχει να κάνει με την αλλαγή της συνειδητότητάς μου και αυτό είναι μία εσωτερική στροφή που απαιτεί καθαρότητα, ευελιξία, και καλοσύνη για να αποδεχτώ την επίδραση της πηγής ύψιστης συνειδητότητας στο πώς βλέπω τα πράγματα.

Σετ επαναλήψεων για το μυ της αποφασιστικότητας
1. Θάρρος να πάω πέρα από την κινούμενη άμμο των δικαιολογιών και κατηγοριών. Πλήρης ανάληψη ευθυνών.
2. Εσωτερική επανάληψη όλων αυτών που έχω συνειδητοποιήσει.
3. Ακλόνητη δέσμευση με επανάληψη γενναιόδωρων και αποφασιστικών σκέψεων για όλα αυτά που έχω αποφασίσει και συστηματική τήρηση 'μέχρι νεωτέρας'...
4. Αναλαφρότητα... γιατί ο σκοπός του παιγνιδιού δεν είναι το 'αλάνθαστο' αλλά η πλήρης κατανόηση και αφιέρωση σε αυτό που είναι αληθινό, καλό και ωφέλιμο για όλους. Μετά την ακλόνητη δέσμευση, μετά το πείραμα μπορώ να αποτιμήσω και να εκτιμήσω ή να αλλάξω.