Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ψυχραιμία...


Οι αποφάσεις ενός ψύχραιμου νου είναι ακριβείς...

Υπάρχει ένα αρχαίο ιατρικό γνωμικό στην Ινδία που λέει:
"ένα δροσερό μέτωπο (cool head) και πόδια ζεστά είναι σημάδι υγιείας... Αν συμβαίνει το αντίθετο... έχω χάσει την ισορροπία".


Σημείο για στοχασμό
Μπροστά σε μια πρόκληση που απαιτεί από μας μια λύση ακριβείας, έχουμε την τάση να ανησυχούμε και να διακυμαινόμαστε εσωτερικά... Η βελόνα του νου μας ταλαντεύεται : "Να κάνω αυτό, να κάνω εκείνο, να κάνω αυτό, να κάνω εκείνο.....". Με μια τέτοια νοητική κατάσταση η απόφαση που θα ληφθεί 'γέρνει' προς το... λάθος.

Λύση

Τα καθημερινά μου "διαγωνίσματα" προϋποθέτουν την ψυχραιμία μου. Με ένα σταθερό νου θα μπορέσω να 'ζυγίσω' με ακρίβεια και γρήγορα την εκάστοτε κατάσταση πριν πάρω μια απόφαση.

Ναι αλλά εγώ γενικά δεν έχω σταθερό νου; Έτσι είμαι, τί να κάνω;
Η αλήθεια είναι ότι στην πορεία της ζωής μας αρκετές "βαριές" καταστάσεις χάλασαν τη ζυγαριά του νου ή της καρδιάς μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αφεθούμε στη μοίρα ενός χαλαρωμένου νου... Δεν είναι στο "χέρι" του...

Χρειάζεται συνεχή ζυγοστάθμιση με εσωτερική εξάσκηση:
  • η άσκηση στην ηρεμία του νου (διαλογισμός),
  • η συγκέντρωση και εμβάθυνση σε ένα πράγμα τη φορά (στοχασμός),
  • ο συχνός μέσα στη μέρα "καθαρισμός" του από συναισθηματισμούς με την άσκηση της αποστασιοποίησης (traffic-control)
...και όλα αυτά σε καθημερινή βάση, θα μας εξασφαλίσουν νοητική και συναισθηματική υγιεία.

Ας στραφώ μέσα στην εσωτερική μου σιωπή για λίγο... ας πάω πέρα από τον εξαντλητικό θόρυβο των "τί...;" και των "γιατί...;"...Μαθαίνω σιγά σιγά να χαλαρώνω το νου μου με σκέψεις του αληθινού εαυτού... δεν μπορώ να τον σταματήσω... δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο... μπορώ όμως να μετασχηματίσω όλα τα "γιατί" σε λύσεις... Δίνω στο νου μου να ασχοληθεί με κάτι θετικό και αληθινό... Ξεκινώ με την πρώτη αληθινή σκέψη... Είμαι ένα γαλήνιο πνευματικό ον... Είμαι μια ψυχή... Είμαι ένα ον με απεριόριστες εσωτερικές δυνατότητες...